Health basics
Dodano: 19 lipca 2013
Jak obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet?
ryzyko raka

Umiarkowane picie czerwonego wina może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet

winoNajnowsze badania Cedars-Sinai Medical Center, opublikowane w Journal of Women's Health, kwestionują powszechne przekonanie, jakoby wszystkie rodzaje alkoholu podwyższały poziom estrogenów w organizmie, a tym samym wzrost komórek nowotworowych. Wyniki zespołu dowodzą iż picie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach może zmniejszyć jeden z czynników ryzyka zachorowania na raka piersi. Wykazano, że substancje chemiczne znajdujące się w skórce i nasionach czerwonych winogron, nieco obniżają poziom estrogenów, podczas wzrostu testosteronu u kobiet przed menopauzą, które piły 240 mililitrów czerwonego wina wieczorem przez około miesiąc. Podobnego wpływu na organizm nie wykazało picie białego wina. W badaniu Cedars-Sinai wzięło udział 36 kobiet, zostały one losowo przydzielone do picia Cabernet Sauvignon lub  Chardonnay codziennie, przez miesiąc, a następnie zmieniono gatunek wina na inny. W celu  zmierzenia poziomu hormonów, krew pobierano dwa razy w miesiącu. Zmiany w strukturze hormonów sugerują, że czerwone wino może powstrzymać wzrost komórek nowotworowych. Badacze starali się sprawdzić, czy czerwone wino naśladuje działanie inhibitorów aromatazy, które odgrywają kluczową rolę w zarządzaniu poziomem estrogenów. Inhibitory aromatazy są obecnie stosowane w leczeniu raka piersi. „Istnieją substancje w skórce i na pestkach czerwonych winogron, niewystępujące w nasionach białych winogron, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi”, powiedział Braunstein, wiceprezes Clinical Innovation i James R. Klinenberg, MD. Źródło: Cedars-Sinai Medical Center Autor artykułu: Dorota Sołtys      
Udostępnij Udostępnij Udostępnij Zapisz
FIZJOTERAPIA

Fizjoterapia
z dojazdem do pacjenta