Mobilemed – rehabilitacja z dojazdem do domu
Wizyty w godzinach: 7:30 - 22:00, Kontakt: +48 544 440 000
Logo MobileMed
Strona główna » Blog » Jak obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet?

Jak obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet?

ryzyko raka

Umiarkowane picie czerwonego wina może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet

winoNajnowsze badania Cedars-Sinai Medical Center, opublikowane w Journal of Women’s Health, kwestionują powszechne przekonanie, jakoby wszystkie rodzaje alkoholu podwyższały poziom estrogenów w organizmie, a tym samym wzrost komórek nowotworowych. Wyniki zespołu dowodzą iż picie czerwonego wina
w umiarkowanych ilościach może zmniejszyć jeden z czynników ryzyka zachorowania na raka piersi.

Wykazano, że substancje chemiczne znajdujące się w skórce i nasionach czerwonych winogron, nieco obniżają poziom estrogenów, podczas wzrostu testosteronu u kobiet przed menopauzą, które piły 240 mililitrów czerwonego wina wieczorem przez około miesiąc. Podobnego wpływu na organizm nie wykazało picie białego wina.

W badaniu Cedars-Sinai wzięło udział 36 kobiet, zostały one losowo przydzielone
do picia Cabernet Sauvignon lub  Chardonnay codziennie, przez miesiąc, a następnie zmieniono gatunek wina na inny. W celu  zmierzenia poziomu hormonów, krew pobierano dwa razy w miesiącu. Zmiany w strukturze hormonów sugerują, że czerwone wino może powstrzymać wzrost komórek nowotworowych.

Badacze starali się sprawdzić, czy czerwone wino naśladuje działanie inhibitorów aromatazy, które odgrywają kluczową rolę w zarządzaniu poziomem estrogenów. Inhibitory aromatazy są obecnie stosowane w leczeniu raka piersi.

„Istnieją substancje w skórce i na pestkach czerwonych winogron, niewystępujące w nasionach białych winogron, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi”, powiedział Braunstein, wiceprezes Clinical Innovation
i James R. Klinenberg, MD.

Źródło: Cedars-Sinai Medical Center
Autor artykułu: Dorota Sołtys