MobileMed - Rehabilitacja i fizjoterapia z dojazdem

Wizyty w godzinach : 7:30 - 20:00
Kontakt : + 48 604 999 555

Ochrona kości a dieta odchudzająca

Ochrona kości a dieta odchudzająca

Przy odchudzaniu sprawdza się jedna prosta zasada: jedz mniej kalorii aniżeli potrzebujesz. Niestety, niewłaściwie zbilansowana dieta powoduje spadek masy ciała ale kosztem tak tkanki tłuszczowej jak i masy mięśniowej. Niekiedy też osłabia nasz układ kostny, a przecież ochrona kości jest kluczowa dla utrzymania nas jak najdłużej w zdrowiu i sprawności fizycznej.

Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w USA postanowili przyjrzeć się zagadnieniu i wypracować rozwiązanie, które przyniesie oczekiwane rezultaty w postaci utraty zbędnych kilogramów nie wpływając jednocześnie niekorzystnie na pozostałe układy organizmu. Odpowiedzią okazała się dieta wysokobiałkowa. Według przeprowadzonych przez naukowców badań utrata kalorii oparta na diecie ubogiej w węglowodany ale bogatej w białka (głównie z produktów mlecznych) połączona z codzienną aktywnością fizyczną ma pozytywny wpływ na zdrowie kości u osób z nadwagą oraz odchudzających się młodych kobiet.

PRZEBIEG BADANIA

W badaniu wzięły udział osoby z nadwagą i otyłością, a także zdrowe kobiety przed menopauzą. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy. Każda grupa spożywała kolejno: niskie, średnie lub duże ilości białka połączonego z odpowiednio dostosowaną ilością węglowodanów przez okres 16 tygodni. Dodatkowo podawano im również zróżnicowane dawki wapnia (głownie w postaci nabiału) i witaminy D, która jest niezbędna w procesie wchłaniania wapnia z pokarmu. Każdy z uczestników codziennie wykonywał ćwiczenia aerobowe, a dodatkowo dwa razy w tygodniu uczestniczył w treningach siłowych.

WYNIKI OBSERWACJI

Wyniki badania potwierdziły, że składniki diety odchudzającej mają wpływ na utrzymanie stanu zdrowia kości. Białko okazuje się niezbędne, by uniknąć szkodliwej konsekwencji odchudzania jaką jest przyspieszona utrata tkanki kostnej. Zespół badawczy oraz same uczestniczki zauważyły, że we wszystkich grupach łączne straty masy były podobne, jednak skład ciała znacznie się różnił. Grupa doświadczalna spożywająca wysokie ilości białka osiągnęła znaczący spadek tkanki tłuszczowej przy zyskaniu większej niż u pozostałych beztłuszczowej masy mięśniowej. Dodatkowo zaobserwowano u nich wzrost stężenia witaminy D i wapnia, a przez to spadek stężenia parathormonu. Hormon ten odpowiada za gospodarkę wapniową w organizmie. Przy niedoborach parathormon aktywuje się i podnosi stężenie wapnia we krwi, uwalniając go z kości i zębów, powodując tym utratę masy kostnej.

Według naukowców poprawa kondycji i ochrona kości u młodych kobiet, zwłaszcza u kobiet próbujących schudnąć, ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia i może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia takich chorób jak osteoporoza w wieku późniejszym. Dlatego tak istotna jest podczas odchudzania odpowiednio zbilansowana dieta. Utrata tkanki tłuszczowej może iść w parze z bogatą dietą, która nie tylko nie dopuści do utraty masy mięśniowej ale i zapewni zdrowie naszym kościom.

* w oparciu o: https://clinicaltrials.gov/show/NCT00710398

Zamów wizytę